Ouderwetse appelcake

foto

Voor deze cake gebruik ik een cakemix….. dat doe ik niet vaak, maar alleen zo lukt het mij om te voorkomen dat de appels naar de bodem zakken.

Ingrediënten:

  • 200 gram (1/2 pak) Koopmans boerencakemeel
  • 200 gram roomboter (op kamer temperatuur)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 2 jonagold appels
  • 1 citroen
  • kaneel
  • 3 el abrikozenjam
  • een flinke hand geroosterd amandelschaafsel

Bereidingswijze:

  • verwarm de oven voor op 150 graden, vet een springvorm in met boter en leg eventueel een bakpapiertje op de bodem.
  • Klop met een mixer de boter en de suiker zacht en romig, tot een gladde massa. Mix dan 1 voor 1 de eieren erdoor, dan nog circa 5 minuten mixen voor een luchtig beslag. Voeg dan het cakemeel in gedeeltes toe en mix dit zachtjes door. Voeg dan een snuf kaneel en het sap van een halve citroen toe.
  • Schil de appels snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de parten nog een keer door (iedere appel is nu verdeeld in 8 stukjes) Snijd de partjes aan de bovenkant een paar keer in, maar niet helemaal door! Bestrooi de appels met wat kaneel en het sap van een halve citroen.
  • Verdeel het beslag in de springvorm en leg de stukjes appel er op met de ingesneden kant naar boven. (Deze bakken mooi open als waaiertjes) Bak de cake gaar in 60 tot 70 minuten. De cake is gaar als de prikker er schoon uit komt, laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen.
  • Verwijder dan de vorm en verwarm de jam. Bestrijk de cake met de jam en garneer met het geroosterde amandelschaafsel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.