uien focaccia

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_6756uien.jpg

Bedankt voor de leuke reacties, zoals beloofd hier weer een brood recept. Het is wat bewerkelijk, maar geur en smaak maken dat allemaal weer goed.

510 gram tarwebloem
1 flinke theelepel zout
1,5 theelepel gedroogde gist
350 ml handwarm water
1 theelepel honing
3 el olijfolie +extra voor invetten
grof zeezout
2 flinke uien
klont roomboter
1 el tijm

Los de honing op in 300 ml water en voeg de gist toe. Laat dit 10 minuten staan, het gaat een beetje schuimen.
Meng het meel met het zout in een ruime kom, maak een kuiltje in het midden. Giet hierin de gistvloeistof en 3 el olijfolie. Meng het geheel door tot een wat kleverig geheel. Voeg indien nodig het overige water beetje bij beetje toe (is niet altijd allemaal nodig, afhankelijk van de bloem) Kneed het circa 10 minuten door (mag met machine šŸ˜‰ tot het soepel en elastisch is. Het deeg blijft wat slap, maar voelt zacht aan, vet een grote kom in en leg hierin het deeg. Dek het af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en zet het weg op een warme plek voor 1 uur.

Pel de uien en snijd ze in kwart ringen. Smelt de boter op laag vuur in een ruime koekenpan. Bak hierin de uien met tijm en zout en peper heel rustig eerst zacht en glazig en dan goudbruin. Neem hier echt de tijd voor, dan worden ze heerlijk. Laat de uien afkoelen. Vet een ruim bakblik, ovenschaal in met olijf olie

Na een uur, als het deeg in volume verdubbelt is kneed je de uien incl de boter rustig door het deeg. Als de uien goed verdeeld zijn leg je het deeg in de ingevette bakvorm. Wrijf de bovenkant in met olijfolie en dek af met huishoudfolie. Zet gedurende 1 uur op een warme plek. Verwarm na 45 minuten de oven vast voor op 220 graden.

Nu het leuke werk: steek je vingers in wat bloem en prik deze dan in het deeg. Hiermee verdeel je het deeg en krijg je de typische kuiltjes van focaccia brood. Nog een beetje olijfolie en eventueel grof zout erover en dan bakken, ongeveer 15 minuten tot hij gaar (klinkt hol als je er op klopt) en goudbruin is.

Je kunt de uien natuurlijk vervangen voor ander lekkers zoals fijn gehakte olijven of zongedroogde tomaten. Heerlijk bij de soep of borrel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *