Heerlijke herfsttaart

Ingrediënten:

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 160 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 4 stevige frisse appels
  • 4 rijpe peren
  • 1 ei
  • 1 flinke hand hand rozijnen
  • 1 flinke hand gepelde walnoten
  • 150 gram amandelspijs
  • 3 royale theelepels kaneel
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 1 biologische citroen
  • 2 eetlepels abrikozenjam

springvorm van 24 cm doorsnede

Bereidingswijze:

Wel de rozijnen in warm water, kluts het eitje in een schaaltje, vet de springvorm in en leg een stukje bakpapier op de bodem, verwarm de oven op 165 graden. (hetelucht)

Roer in een grote kom de boter zacht met de suiker, voeg het bakmeel toe, snufje zout 2/3 van het geklutste ei. Kneed dit tot een geheel, een beetje een plakkerig deeg. gebruik 3/4 van dit deeg om de bodem en zijkanten van de springvorm te bekleden. Ik rol het deeg niet uit, maar druk het in de vorm, zorg dan wel dat het overal ongeveer even dik is. Zet de springvorm zolang in de koelkast. (uitrollen kan ook, maar dan moet je het deeg eerst in de koelkast leggen)

Rooster de walnoten even in de oven (hoeven niet bruin te worden maar wel lekker te ruiken) hak de noten grof. Schil het fruit, verwijder de klokhuizen en snijd deze in blokjes. Voeg kaneel, rozijnen, custard, walnoten, het sap en de rasp van de citroen toe. Hussel dit door elkaar zodat de kaneel en custard goed verdeeld zijn.

Roer het amandelspijs los en met het overgebleven ei. Haal de vorm uit de koelkast en verdeel de spijs over de bodem van de taart. Verdeel hier het fruitmengsel over en druk dit zachtjes aan. Maak van het overgebleven deeg kleine bolletjes en verdeel deze over de bovenkant van de taart. Bak de taart ongeveer 75 minuten totdat deze gaar en goudbruin is. Haal de taart dan uit de oven, maar laat de vorm nog even zitten. Verwarm als de taart nog warm is, 2 eetlepels abrikozenjam en 1/2 eetlepel water en bestrijk de bovenkant van de taart hiermee. Na een uur mag je de ring verwijderen en de taart laten afkoelen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.