Al dat buitenlands eten is heerlijk, maar af en toe een ouderwetse gehaktbal ook! Heerlijk met gekookte aardappels en bloemkool, stamppot, spinazie, op een broodje enz enz. Iedereen maakt ze op zijn eigen manier, en zo doe ik het…
Ingrediënten:
- 500 gram half om half gehakt
- 1 klein ei
- 1 ui
- paneermeel
- snuf zout, peper, paprikapoeder en nootmuskaat (let wel op of je gehakt al gekruid is)
- 1 dessertlepel mosterd
- 1 dessertlepel ketchup
- 1 scheutje ketjap
- klontje bak en braad
- scheutje olie
Bereidingswijze:
Snijd de ui doormidden en snipper de helft fijn (De andere helft gebruik je later) fruit deze zachtjes gaar in een scheutje olie en laat weer afkoelen.
Kluts het ei met de ketchup, ketjap, mosterd en kruiden, doe het gehakt en de uitjes erbij. Meng dit goed door en doe er vervolgens zoveel paneermeel bij tot het een goed geheel is geworden dat aan elkaar plakt, niet te nat en niet te droog. Verdeel het in 5 porties en draai hier mooie stevige ballen van (de foto is 3x het recept 😉 Als je tijd hebt kun je ze een uurtje in de koelkast laten liggen, dan worden ze iets steviger.
Smelt de bak en braad in een ruime pan en bak hierin rustig de ballen rondom bruin. Niet teveel roeren, maar rustig keren als en kant is aangebakken! Snijd ondertussen de overgebleven ui in halve ringen. Als de ballen rondom aangebakken zijn kan de ui erbij, laat deze ook lekker bakken en blus dan af met een scheutje water. Laat de ballen zachtjes gaar sudderen met de deksel half op de pan, keer ze af en toe om.
Als de ballen gaar zijn haal je uit de pan, doe je eventueel nog een scheutje water bij de jus en wat mosterd (indien gewenst de jus een beetje binden) en klaar zijn de heerlijke ballen. Mochten er over blijven… zijn ze ook goed in te vriezen.