Marokkaanse kip met sinaasappel couscous salade

foto

Ingrediënten voor de kip:

  • 6 kippendijen filets
  • 1 ui
  • stukje gember (of gemberpoeder)
  • snufje / theelepel naar eigen smaak: komijn, koriander, cayennepeper, paprikapoeder en kaneel
  • zout en peper
  • 12 gedroogde abrikozen
  • 1 vleestomaat
  • 400 gram sperzieboontjes
  • geroosterde sesamzaadjes
  • 1/2 bosje gladde peterselie
  • sap halve citroen

de salade:

  • 300 gram couscous
  • 1 tablet groentebouillon
  • 2 sinaasappels
  • 1 el honing
  • munt (vers of gedroogd)
  • 1 handje: pistache-, walnoten en amandelen
  • 1/2 bosje gladde peterselie
  • olijfolie
  • sap halve citroen
  • klontje roomboter

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden. Verhit wat olie in een braadpan en bak de kip rondom bruin. Snijd ondertussen de ui in halve ringen en rasp de gember. Haal de kip uit de pan en fruit de uien, gember en specerijen aan. Snijd de tomaat in blokjes en voeg deze bij de uien. Maak de boontjes schoon en snijd ze in stukjes (3 cm) deze mogen bij de uien. Doe nu de kip weer terug in de pan, de gedroogde abrikozen, zout en een scheutje water. Zet dan de pan met de deksel erop in de oven, ongeveer 1 uur.

Rooster de nootjes even in de oven en laat ze afkoelen. Doe de couscous in een ruime kom, als je gedroogde munt gebruikt doe je deze er nu bij. Maak de bouillon met kokend water, het bouillonblokje, honing en de rasp van 1 sinaasappelschil, klontje boter. Gebruik zoveel bouillon als aangegeven staat op de verpakking. Roer even door met een vork en dek de schaal goed af. Roer na 10 minuten de couscous nog een keer door met de vork en laat afkoelen.

Als de kip bijna klaar is kun je de couscous afmaken. Snijd de schil dik van de sinaasappels, zodat ook het buitenste vlies eraf is. Dan kun je tussen de vliesjes de partjes vruchtvlees eruit snijden.Snijd deze partjes in drieën en doe deze bij de couscous. (dit is echt niet moeilijk eventueel even op youtube kijken naar: sinaasappel uitsnijden) Knijp ook het sap uit het restant van de sinaasappels en doe deze erbij. Hak de noten grof en de peterselie en verse munt fijn, roer dit met een scheutje olijfolie door de couscous en de salade is klaar. (deze salade smaakt ook lekker bij de bbq, gegrilde vis of wat over is de volgende dag als lunch)

Als de kip en boontjes gaar zijn mag de fijngehakte peterselie, sesamzaadjes en sap van de halve citroen erbij. Maak eventueel nog op smaak met zout en peper en smakelijk eten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *