Erwtensoep

foto

Iedereen weet wel hoe je erwtensoep maakt, iedereen maakt het ook weer een beetje anders. Uit betrouwbare bron heb ik gehoord dat die van mij net zo smaakt als vroeger 🙂

Ingrediënten voor ongeveer 8 personen:

  • 1 hamschijf
  • 1 rookworst
  • 500 gram spliterwten
  • 2 liter water
  • 2 prei (schoongemaakt ongeveer 400 gram)
  • 2 uien
  • 2 wortels (schoongemaakt ongeveer 300 gram)
  • 1 knolselderij schoongemaakt ongeveer 400 gram)
  • 2 flinke aardappels
  • 4 bouillonblokjes
  • bosje bladselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Breng in een grote pan het water aan de kook. Spoel de spliterwten goed af en voeg deze en de hamschijf aan het kokende water toe. Eventueel afschuimen, bouillonblokjes en laurierblaadjes erbij en rustig laten koken.

Snijd ondertussen de overige groente en voeg deze na ongeveer een half uur toe. Na een uur mogen de aardappels schoongemaakt en in blokjes erbij. Dan laten koken tot alles gaar is. Haal de hamschijf eruit, verwijder vet, bot en zwoerd en snijd het vlees in blokjes en doe deze terug in de soep. Snijd de rookworst in plakjes en hak de bladselderij fijn, deze mogen de laatste 10 minuten erbij.

Op smaak maken met eventueel een beetje zout en wat peper. Lekker met roggebrood en spek, stokbrood, pannenkoeken of riefkoeken

Vegetarisch kan deze soep ook, gewoon het vlees weglaten en groentebouillon gebruiken

3 reacties op “Erwtensoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *